nieuws

Einde aan payroll-constructie?

Instroom

Einde aan payroll-constructie?

Payrollen is een schijnconstructie waarmee werkgevers hun verantwoordelijkheid ontlopen en risico's afwentelen op werknemers en de sociale zekerheid. Dat vindt FNV.

Als het aan FNV ligt komt er dan ook een einde aan de mogelijkheid op deze manier personeel in te huren.. De vakcentrale meent dat de wetgever maatregelen moet nemen om deze schijnconstructie onmogelijk te maken.  Dat zegt de vakcentrale naar aanleiding van het uitkomen van het verdeelde advies van de Stichting van de Arbeid over payrolling.

FNV-arbeidsvoorwaarden coördinator Catelene Passchier: ‘De payroll-constructie is één grote verdwijntruc van goed werkgeverschap. Voor dit soort gesjacher is geen plaats in een fatsoenlijke arbeidsmarkt. We helpen Minister Kamp graag een handje op weg. Met onze voorstellen in dit advies kan hij een einde maken aan deze ontduiking van werkgeversverantwoordelijkheden.'

Enorme groei
In een payroll-constructie is een werknemer in dienst van het payroll bedrijf, maar exclusief aan het werk bij het inlenende bedrijf. Het aantal mensen dat via een payrollconstructie werkt, groeit enorm.

Passchier: ‘Voor de FNV geldt dat je of in dienst bent bij het inlenende bedrijf of bij een uitzendbureau, meer smaken zijn er niet. Payrollen leidt tot een ongelijke behandeling van werknemers die op dezelfde werkvloer vaak langdurig hetzelfde werk verrichten. Dat is onacceptabel. We verwachten dat minister Kamp de handschoen oppakt die we hem aanreiken in dit advies en effectieve maatregelen neemt.'

Werknemers die via payroll werken zijn overwegend tevreden, zo bleek eerder uit onderzoek.

Reageer op dit artikel