nieuws

Geen benul over gevolgen reiskostenmaatregel

Instroom

Geen benul over gevolgen reiskostenmaatregel

De meerderheid van de werknemers heeft geen idee hoe het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding uitpakt voor hun portemonnee.

Dat blijkt uit het wekelijkse onderzoekje ING Vraag van Vandaag van de ING Bank. De vraag hoe de maatregel voor de werknemer zou uitpakken werd gemiddeld door zo'n 59.500 respondenten per dag beantwoord.

Het woon-werkverkeer wordt vanaf volgend jaar duurder door een maatregel uit het Kunduz-akkoord. Hierbij word de onbelaste reiskostenvergoeding afgeschaft. Momenteel kunnen werkgevers 19 cent per gemaakte kilometer belastingvrij vergoeden voor woon-werkverkeer. Deze maatregel moet 1,2 miljard euro opleveren.

67 procent van de respondenten heeft dus nog geen idee hoeveel ze er door de maatregel op achteruitgaan. Maar als deze reiskosten straks belast worden, houden werknemers netto minder over van hun vergoeding, tenzij de werkgever de vergoeding verhoogt. 11 procent van de respondenten zegt als gevolg van de maatregel in ieder geval vaker thuis te gaan werken volgend jaar. Volgens de ING kunnen werknemers een eerste schatting maken van de kosten door het bedrag aan onbelaste reiskosten op de loonstrook te verminderen met het hoogste belastingtarief waarin ze vallen.

Meningen over of de overheid moet meebetalen aan het woon-werkverkeer zijn echter verdeeld. De helft vindt van wel, 43 procent vindt van niet en 7 procent weet het niet.

Reageer op dit artikel