nieuws

Moet de 40-urige werkweek terug?

Instroom

Moet de 40-urige werkweek terug?

Als het aan D66 ligt komt de 40-urige werkweek terug. Ook het schrappen van verlofdagen als Hemelvaart is mogelijk.

Met deze plannen kwam D66-Kamerlid Wouter Koolmees in het tv-programma Buitenhof.

Waarom hij dit wil? Volgens hem kunnen de lonen stijgen, kan de inkomstenbelasting omlaag en kan het gat op de overheidsbegroting fors omlaag. Koolmees bezigt daarmee het moto 'werkend uit de crisis'.  Het Kamerlid is overigens niet de eerste die pleit voor de terugkeer van de langere werkweek.
Koolmees zat bij Buitenhof als een van de opstellers van het lente-akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie eind april sloten om het begrotingstekort volgend jaar weer onder de 3 procent te brengen.

Een gemiddelde Nederlandse voltijdswerkweek bestaat momenteel uit 36,7 uur. Maar volgens Koolmees zijn de omstandigheden nu sterk veranderd: steeds minder werkenden moeten zorgen voor steeds meer niet-werkenden.

Daarom moeten we dit decennium de historische trend keren en de werkweek weer langzaam terugbrengen tot 40 uur.

Reageer op dit artikel