nieuws

VNO-NCW: ‘Plan 40-urige werkweek is positief’

Instroom

VNO-NCW: ‘Plan 40-urige werkweek is positief’

VNO-NCW is positief over het idee van Wouter Koolmees van D66 om terug te keren naar een 40-urige werkweek. Bedrijven en sectoren moeten volgens de werkgevers zelf uitmaken of een langere werkweek zinvol is en of werknemers ook geld krijgen voor de extra gewerkte uren.

VNO-NCW pleit voor maatwerk. De invoering van een 40-urige werkweek moet nut hebben voor bedrijven en sectoren. De maatregel kan bijvoorbeeld zinvol zijn als een personeelstekort er toe leidt dat orders niet kunnen worden aangenomen of omdat innovaties vertraging oplopen.

Of wekelijks langer werken ook met loonstijgingen gepaard moet gaan, moet eveneens per bedrijf of sector worden beoordeeld. Volgens VNO-NCW moet dit tegen het licht worden gehouden van de concurrentiepositie waar een organisatie mee heeft te maken.

In het plan van D66 wordt de 40-urige werkweek via cao-onderhandelingen de komende tien jaar hersteld. Volgens Wouter Koolmees van D66 komt Nederland dan 'werkend de crisis uit'. Zo werken Nederlanders gemiddeld 1377 uur per jaar. Dat is beduidend minder dan in andere West-Europese landen. Uit Europees onderzoek blijkt dat Britten gemiddeld 1647 uur en Finnen 1690 uur werken. In Oost-Europa en Griekenland wordt met ruim 1900 uur het meest gewerkt.

Reageer op dit artikel