nieuws

Wandelgangenakkoord klaar voor rekenmeesters

Instroom

Wandelgangenakkoord klaar voor rekenmeesters

De zogenaamde Kunduz-coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) heeft een definitief akkoord bereikt om het begrotingstekort terug te dringen naar 3 procent. Het woord is nu aan de rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPD). Vakbond MHP neemt een schot voor de boeg en spreekt van zwaar koopkrachtverlies.

Naar verwachting komt het CPB half juni met een doorberekening van de plannen waarover tot gisteravond werd vergaderd. MHP heeft daar niet op gewacht. Vooral de middengroepen worden weer zwaar getroffen, aldus MHP-duovoorzitter Bob van der Wal.

Gemiddeld gaan gezinnen die tussen de één en twee keer modaal verdienen, door de maatregelen er zo'n 1200 euro per jaar op achteruit, wat neerkomt op een koopkrachtdaling van zo'n 3,5 tot 4,1 procent. Ook de lagere inkomens worden niet ontzien en zullen eveneens met een koopkrachtdaling van 3,3 tot 3,8 procent te maken krijgen. De inflatie, die momenteel rond 2,3 procent ligt, komt daar voor iedereen nog bovenop, waardoor het koopkrachtverlies voor veel mensen volgend jaar gemakkelijk richting de 6% loopt.

Voor werknemers zit de ergste pijn in het afschaffen van de kilometervergoeding voor het woonwerkverkeer, die alleen al gemiddeld tussen de 1,8 en 2,0 procent van de koopkracht opslokt voor werknemers die 20 kilometer van hun werk wonen. Wie nog verder van het werk woont, wordt nog zwaarder getroffen door de belasting over de reiskostenvergoedingen.
Andere maatregelen die de MHP heeft doorberekend, zijn de btw-verhoging – die lagere inkomens 0,8 procent en hogere inkomens 0,9 procent koopkracht gaat kosten -, de bezuinigingen op de zorg, de nullijn voor ambtenaren en het niet verhogen van de belastingschijven en de heffingskortingen.

Extra zorgen maakt de MHP zich over het feitelijk afschaffen van de ontslagvergoeding, die volgens de MHP lijkt te worden verlaagd en omgezet in budget van-werk-naar-werkbegeleiding. "De functie van de ontslagvergoeding is ook dat mensen die hun baan verliezen, een overbrugging krijgen om een baan te vinden. De kans dat mensen van boven de 50 een nieuwe vaste baan vinden, is 2 procent. Dat betekent dat wie straks ontslagen wordt, met een grote armoedeval te maken kan krijgen", waarschuwt Van der Wal.

Reageer op dit artikel