nieuws

Wantrouwen belemmert Het Nieuwe Werken

Instroom

31 procent van de medewerkers twijfelt wel eens of collega's die ergens anders aan het werk zijn wel echt werken. Dat blijkt uit het Nationaal onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012.

Wantrouwen belemmert Het Nieuwe Werken

Aan het onderzoek namen ruim 3200 mensen deel. Het jaarlijks terugkerende onderzoek laat duidelijk zien dat Nederland de voordelen van Het Nieuwe Werken ziet. Zo denkt 66 procent dat zijn of haar organisatie hierdoor productiever wordt. Ook worden de voordelen gezien als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Voor 58 procent is Het Nieuwe Werken bijvoorbeeld onmisbaar om als werknemer inzetbaar te blijven. Dat is mogelijk door een betere combinatie van werk en privé.

Van de respondenten verwacht 26 procent dat zijn of haar organisatie binnen twee jaar klaar is voor Het Nieuwe Werken, tegen 22 procent in 2011. Binnen de termijn van twee tot vijf jaar is 23 procent er klaar voor, tegen 15 procent vorig jaar.

Het Nieuwe Werken vraagt echter wel om vertrouwen in medewerkers. Voor 67 procent begint het invoeren van Het Nieuwe Werken hiermee, gevolgd door een geschikte bedrijfscultuur (53 procent) en de beschikbaarheid van de juiste technologie (46 procent). 
Henny van Egmond, partner van Yolk en schrijver van het boek Het nieuwe werken van visie naar praktijk betreurt het dat eenderde van de ondervraagde werknemers geen vertrouwen heeft in thuiswerkende collega's. 'Organisaties zijn de afgelopen jaren feitelijk ingericht op basis van wantrouwen, en dat is de laatste jaren alleen maar erger geworden. We controleren letterlijk elke activiteit, alles moet worden vastgelegd en als er wat fout gaat, is de eerste vraag die we stellen: wie kunnen we de schuld geven? Al dat wantrouwen leidt tot niets. Meer regels en procedures, meer toezicht en controles, het zijn allemaal activiteiten die vrijwel nooit waarde toevoegen in een organisatie.'

 

Reageer op dit artikel