nieuws

Aantal HR-vacatures daalt flink

Instroom

Aantal HR-vacatures daalt flink

Het aantal HR-vacatures daalde in het tweede kwartaal stevig ten opzichte van vorig jaar. Hiermee wordt HR ruim twee keer zo hard geraakt als andere organisatiefunties.

Dat blijkt uit de arbeidsmarktanalyse voor HRM  over het tweede kwartaal van 2012 van Yacht. In februari liet het aantal vacatures nog een sterke stijging zien van 30 procent, maar dat was een uitschieter, meent Michel Verdoold van Yacht. De algemene trend in de HR-markt is krimp.

Zwaluw
Verdoold: ‘De economische en politieke onzekerheid heeft stevige gevolgen voor de vraag naar HR-professionals in Nederland. Er zijn minder nieuwe HR-banen en -functies en de krimp wordt versterkt doordat steeds minder HR-professionals van baan veranderen. In onzekere tijden blijft iedereen zitten waar hij of zij zit. De groei van het aantal vacatures in februari heeft helaas niet doorgezet. De spreekwoordelijke eerste zwaluw die we toen zagen bleek nog geen zomer te maken."

Over alle branches genomen is een daling te zien van 19 procent. Met de daling van de vacatures van 44 procent wordt HR dan ook twee keer zo hard geraakt. De verminderde vraag is net zo goed te zien bij de management- als uitvoerende functies.

Lange termijn
Verdoold waarschuwt dat met het uithollen van HR de concurrentiepositie van organisaties op het spel komt te staan. De wendbaarheid van een organisatie, de mate waarin een organisatie kan inspelen op veranderingen, is van steeds groter belang en juist HR heeft hierin een sleutelrol, meent hij.

Verdoold: ‘Omdat wendbaarheid vooral bepaald wordt door toekomstgericht na te denken over welke kennis en mensen je als organisatie nodig hebt, zowel op korte als lange termijn. Bezuinigen op HR komt organisaties op lange termijn duur te staan, omdat ze verliezen op aantrekkelijk werkgeverschap en geconfronteerd zullen worden met tekorten aan hoger opgeleid personeel.'

Reageer op dit artikel