nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft dalen

Instroom

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen staat op 95 procent. Dit betekent een daling van vier procentpunten ten opzichte van vorige maand.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt. Met de daling komen pensioenfondsen verder af te staan van de vereiste minimale dekkingsgraad van 105 procent.

Deze daling is vooral toe te schrijven aan de sterk gedaalde rente. Aon Hewitt berekent de dekkingsgraad met de driemaands gemiddelde rente, zoals die door De Nederlandsche Bank (DNB) eind vorig jaar is geïntroduceerd. Zonder deze middeling was de daling in dekkingsgraad groter geweest, zegt Raymond de Kuiper, Director Risk & Financial Management Consulting bij Aon Hewitt. 'In de maand mei was de daling in de dekkingsgraad zonder rekening te houden met het driemaands gemiddelde maar liefst 11 procentpunten.'

De sterke daling in dekkingsgraad kan volgens De Kuiper consequenties hebben. 'Hierdoor lopen pensioenfondsen mogelijk meer achter op hun herstelplannen. Bovendien zullen de dekkingsgraden van de verschillende pensioenfondsen meer uiteen gaan lopen, afhankelijk van de mate en kwaliteit van hun renteafdekking.'

Reageer op dit artikel