nieuws

Flink lagere beloning voor bankiers

Instroom

Flink lagere beloning voor bankiers

Bankiers worden fors minder beloond dan voor de financiële crisis. Vooral de bonussen zijn fors gedaald. Bonussen worden ook niet meer aan het eind van het jaar uitgekeerd.

De daling van de beloning is zeker niet alleen toe te schrijven aan de crisis. Al daarvoor is de deze ingezet. Dit meldt managementadviesbureau McLagan na onderzoek in opdracht van de vereniging voor financiële markten in Europa (AFME).

Tussen vorig jaar en 2007, toen de economische crisis nog niet was uitgebroken, zijn de bonussen met de helft gedaald. In Nederland worden overigens ook veel soberder bonussen verwacht.

De totale beloning van internationale zakenbankiers nam met bijna een derde af. Dat betekent natuurlijk dat de verhouding tussen vast en flexibele beloning flink is gewijzigd. Was in 2007 vaste beloning nog 30 procent van de totale beloning, in 2011 was dat meer dan de helft (55 procent).

Het wordt daarnaast steeds gebruikelijker om bonussen niet meteen aan het einde van het jaar uit te betalen. Sinds vijf jaar geleden daalde het aantal direct uitbetaalde beloningen met 77 procent. De uitbetaling van de bonus wordt nu vaak uitgesmeerd over drie jaar of zelfs nog langer.

AFME is een lobbyclub van financiële instellingen als Credit Suisse, Barclays, BNP Paribas, Goldman Sachs en ook ING.

 

 

Reageer op dit artikel