nieuws

Grip op de sterke en zwakkere punten

Instroom

Grip op de sterke en zwakkere punten

Het assessment. Voor veel sollicitanten is het het meest gevreesde onderdeel van de sollicitatieperiode. De sterke, maar ook de zwakke plekken worden aan het licht gebracht. Ook de baas zelf ontkomt niet aan dit onderzoek. Van Harte & Lingsma bekijkt de persoonlijke waarden en ambities van de directeur. Dit keer: Robin Puthli, directeur van app-ontwikkelaar Itude Mobile.

Het assessment was nog geen uur bezig toen Puthli al doorhad dat dit een nuttige ervaring voor hem was. ‘Ik had eerder een assessment gedaan als onderdeel van een sollicitatieprocedure. Daar had ik toen mijn twijfels bij, omdat het vooral in het verlengde lag van de sollicitatie. Nu was het assessment helemaal op mij als persoon gericht. Ik kreeg direct feedback. Daar kon ik gelijk tijdens het assessment wat mee, maar ik kon het ook meteen in de dagen daarna in mijn werk toepassen.’

Het leerpunt voor Puthli is dat hij meer dan de meeste andere mensen rationeel en cognitief is ingesteld. Door zich meer te verdiepen in wat mensen – inclusief hijzelf – beweegt en wat zij voelen, kan hij de contacten met anderen verdiepen en heeft hij meer aansluiting. Puthli schaart zich helemaal achter deze conclusie. ‘Door de directe feedback van Van Harte & Lingsma had ik gelijk door hoe ik hier beter mee om kon gaan. De meeste mensen zijn niet zo sterk cognitief ingesteld als ik, en door zelf op een ander niveau te communiceren, krijg ik ook andere reacties.’

Als directeur van Itude Mobile is Puthli verantwoordelijk voor het aannemen van nieuwe mensen. En hoewel het eerste criterium is of mensen het werk kunnen verrichten, komt direct daarna de vraag of de nieuwe talenten ook kunnen samenwerken en of ze in het team passen. Puthli: ‘Hoe briljant iemand ook is, als het een echte primadonna is, kost het zo veel moeite om zijn ideeën bij anderen te laten overkomen, dat je je kunt afvragen of het wel de moeite waard is.’

Tot nog toe werd die vraag beantwoord zonder assessment, maar sinds zijn ervaring bij Van Harte & Lingsma overweegt Puthli om toch ook een assessment aan de procedure toe te voegen. ‘Als softwarebedrijf ben je geneigd om te kijken naar de capaciteiten van mensen en of er een klik is tijdens het gesprek. De apps-markt verandert in razend tempo en vereist een divers palet aan kennis en vaardigheden. De mensen die bij ons apps maken, zijn heel getalenteerd, maar vaak ook heel jong: gemiddeld 26 jaar. Zij weten vaak nog helemaal niet wat hun sterke en zwakkere punten zijn. Voor hen, maar ook voor mij als werkgever, is het heel goed om daar grip op te krijgen.’

Zou Puthli op basis van dit assessment zichzelf aannemen voor zijn huidige baan? ‘Ik denk het wel. Mijn bedrijf groeit, en daarmee verandert mijn functie. Dit assessment was voor mij de bevestiging dat mijn rol nog steeds bij mij past. Ik kan iedereen aanraden om eens in de tien jaar een assessment te doen om te zien waar je staat. Ik denk dat ik nu bijvoorbeeld op sociale vaardigheden beter scoor dan tien jaar geleden. Dat heeft te maken met ervaring en de manier waarop  je wat ouder wordt.’

Reageer op dit artikel