nieuws

Het dubbele effect van de forensentaks

Instroom

Het dubbele effect van de forensentaks

Als de reiskostenmaatregel uit het Lenteakkoord doorgaat, gaat het werknemers waarschijnlijk nog meer kosten dan tot nu toe werd verwacht. De maatregel heeft effect op de toeslagen die de Belastingdienst uitkeert.

Dat blijkt uit eigen nieuwe berekeningen van de drie vakcentrales FNV, CNV en MHP, zo meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Momenteel zijn reiskostenvergoedingen nog onbelast, maar worden met de maatregelen uit het Lenteakkoord mogelijkerwijs volgend jaar opgeteld bij het inkomen. Een gevolg daarvan kan volgens de vakcentrales zijn dat huur-, zorg- en kinderopvangtoeslagen omlaag kunnen gaan. De Belastingdienst baseert die namelijk op de hoogte van het inkomen en keren jaarlijks aan zo´n vijf miljoen mensen in Nederland toeslagen uit.

Netto-inkomens kunnen hierdoor 1000 euro of meer mislopen, blijkt uit de berekeningen van de bonden. Werkgevers kunnen hun reizende werknemers deze lastenverzwaring overigens besparen door de reiskosten onder te brengen in de werkkostenregeling.

Het is nog onduidelijk of de maatregel uiteindelijk in praktijk wordt gebracht. Deze week werd namelijk bekend dat het plan uit het Lenteakkoord pas na de verkiezingen in september wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer, daarnaast beginnen de ´Kunduz-partijen' steeds meer afstand te nemen van het akkoord.

Reageer op dit artikel