nieuws

ING schrapt bonus personeel

Instroom

ING schrapt bonus personeel

De ING stopt met de variabele beloning voor al haar medewerkers die onder de cao vallen. De bank laat hiermee zien dat de maatschappelijke kritiek op bonussen haar niet koud laat.

Voor alle 19.000 medewerkers van de ING en Westland Utrecht Bank is de prestatiebeloning afgeschaft. De nieuwe cao werd gisteren afgesloten. Voorheen kregen alle medewerkers een variabele beloning van ongeveer 5 procent van het vaste salaris, die bijvoorbeeld afhing van de klanttevredenheid. Topbankiers vallen overigens buiten de cao en kunnen door individuele afspraken alsnog in aanmerking komen voor een bonus.

De ING wil hiermee laten zien dat de nieuwe regeling aansluit bij maatschappelijke ontwikkelingen. Daarmee doelt zij op de maatschappelijke kritiek op de uit de hand gelopen bonuscultuur bij banken. Vorig jaar deden topbestuurders, waaronder bestuursvoorzitter Jan Hommen, al afstand van hun bonus.

Henk van der Kolk van FNV-bondgenoten stelt dat ING ‘niet doof´ is voor de veranderende opvattingen over beloning in de top van ondernemingen. ´Het is een voorbeeld dat wat ons betreft navolging verdient.' FNV pleitte eerder dit jaar voor een algeheel bonusverbod bij banken.

Volgens de bank komt het hiermee tegemoet aan de wens van een groot deel van de medewerkers om de beloningsmethode simpeler te maken. Twee derde van het personeel gaf  in een enquête namelijk af te willen van de prestatiebeloning. Ter compensatie komt er een loonsverhoging van 8,5 procent over de komende drie jaar. Al zal dat volgens een woordvoerder de gemiddelde werknemer ‘zeer gematigde loonontwikkeling' betekenen, soms zelfs de nullijn.

Reageer op dit artikel