nieuws

Inleg op levenslooprekening historisch laag

Instroom

Inleg op levenslooprekening historisch laag

De inleg op levenslooprekeningen stond in 2011 het laagst sinds de introductie van de regeling in 2006. Werknemers legden 13 procent minder in dan een jaar eerder.

In totaal legden werknemers voor 786 miljoen euro in op de spaarrekeningen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De daling is niet vreemd te noemen, omdat de levensloopregeling per 1 januari 2013 wordt afgeschaft en de vitaliteitsregeling daarvoor in de plaats komt. Bovendien konden er vanaf 1 januari 2012 geen nieuwe levensloopregelingen meer worden afgesloten en sloten werknemers om die reden in 2011 al minder regelingen af. Ook is de economische crisis een verklaring: werknemers zetten hun geld liever niet vast.

De inleg op de rekening stond in 2011 op een dieptepunt, de opnamen daarentegen stonden in 2011 het hoogst sinds de introductie. Dat is waarschijnlijk wederom een gevolg van het afschaffen van de regeling.

Het gemiddelde tegoed per rekening is verder toegenomen, van 13.100 euro in 2010 tot 15.400 euro in 2011. Eén reden is dat er vooral kleine tegoeden zijn opgenomen. Een andere reden is dat veel deelnemers verder zijn gegaan met het opbouwen van hun tegoed. Als het tegoed op 1 januari 2012 voldoende hoog is, kan de levenslooprekening behouden blijven.

Reageer op dit artikel