nieuws

Kabinet schuift reiskostenbelasting voor zich uit

Instroom

Kabinet schuift reiskostenbelasting voor zich uit

Het kabinet heeft besloten de plannen om het woon-werkverkeer te gaan belasten niet mee te nemen in de wetsvoorstellen die aan de Tweede Kamer zijn gestuurd.

De behandeling van de plannen vindt nu zeker niet plaats voor Prinsjesdag. BOVAG en RAI Vereniging zijn tevreden met dat besluit en willen van de extra tijd gebruik maken om de politiek op andere gedachten te brengen.
'Een lichtpunt', aldus Olaf de Bruijn, directeur RAI Vereniging. 'Blijkbaar worden onze bezwaren tegen dit voorstel serieus genomen en gaan de partijen nog een keer goed kijken of en hoe ze dit voorstel willen uitwerken.'
Koos Burgman, algemeen directeur BOVAG vult aan: 'Volgens onze berekeningen zou het voorstel veel meer geld opleveren dan de geplande 1,3 miljard. Dat zou betekenen dat de pijn wat verzacht zou kunnen worden. We hebben nu in ieder geval wat extra tijd gekregen die voorstellen nog eens goed te bekijken en door te rekenen en van die tijd gaan we zeker gebruik maken.'

Niet alleen de belangenverenigingen voor automobilisten houden de ontwikkelingen met argusogen in de gaten. FNV noemde de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding "een van de onzinnige bezuinigingsmaatregelen van de Kunduz-coalitie, (…) die de meeste mensen tussen de zeshonderd en twaalfhonderd euro per jaar gaat kosten. Of je nu met de auto reist of met het openbaar vervoer."
OV-reizigersorganisatie Rover is een petitie begonnen tegen de belasting.

CNV-vicevoorzitter voorspelt dat veel mensen in financiële problemen komen door belasting van de reiskostenvergoeding en wil dat deze uit de plannen verdwijnt. 'Zowel binnen als buiten de vijf partijen van het Lenteakkoord is de discussie inmiddels hoog opgelaaid over deze plannen. Dat is begrijpelijk en terecht. De politiek doet er goed aan deze plannen zo langzamerhand van tafel te halen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.'

Reageer op dit artikel