nieuws

MKB ziet gevolgen WW-maatregel somber in

Instroom

MKB ziet gevolgen WW-maatregel somber in

Het merendeel van de kleine ondernemers ziet de gevolgen van de WW-maatregel uit het Lenteakkoord negatief in. Ze zien het belang van de lastenverzwaring, maar vrezen voor banenverlies.

Dat blijkt uit een onderzoek van platform voor het MKB Businesscompleet. De website vroeg 1096 kleine ondernemers (458 zelfstandigen, 550 ondernemers met maximaal 50 man personeel) hoe zij staan tegenover de ww-maatregel.

Op de vraag: 'De overheid verplicht werkgevers om na ontslag maximaal 6 maanden de WW-uitkering te betalen, 70 procent van het laatste verdiende loon. Dit mede in ruil voor een versoepeling van het ontslagrecht. Hoe staat u daar tegen over?' gaf 56 procent van de ondernemers met personeel aan daar negatief tegenover te staan. 18 procent stemde neutraal.

70 procent van alle ondervraagde ondernemers denkt voorzichtiger te worden met het aannemen van nieuw personeel en verwacht dat de maatregelen zelfs banenverlies oplevert, mochten de maatregelen daadwerkelijk worden ingevoerd. Daarmee zouden de plannen uit het Lenteakkoord juist hun doel voorbij schieten, aangezien er zo juist meer mensen werkloos blijven. Ook verwacht 57 procent in financiele problemen te komen als zij daadwerkelijk de zes maanden WW-uitkering voor eigen rekening moeten nemen.

Ook al brengt het Lenteakkoord lastenverzwaring mee voor ondernemers, ze hebben er wel begrip voor. 3 op de 5 geeft aan positief te staan tegenover een tijdelijke verhoging van de WW-premies in 2013 en de meerderheid vindt het prettig dat de ontslagprocedure wordt versimpeld en de ontslagvergoeding maximaal een half jaarsalaris bedraagt.

Reageer op dit artikel