nieuws

Nederland in top 5 best betalende landen

Instroom

Nederland in top 5 best betalende landen

Nederland staat op de vijfde plaats van best betalende landenin Europa . Nederlandse werknemers en werkgevers leggen in de beloning vooral de nadruk op salaris en bonussen.

Op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden staat ons niet zo hoog, namelijk op de 36e plaats. Dat blijkt uit de studie Global Total Remuneration van Hay Group. Het organisatieadviesbureau vergelijkt daarin het gemiddelde loon en arbeidsvoorwaarden van meer dan 12 miljoen werknemers over 58 landen wereldwijd.

Volgens het onderzoek leggen Westerse landen de nadruk in beloning vooral op salarissen en bonussen, terwijl ontwikkelingslanden en nieuwe economieën zich in hun arbeidsvoorwaarden meer richten op zaken als arbeidsongeschiktheid- en leaseregelingen, pensioenen, gezondheidszorg en opleidingsmogelijkheden.

Volgens Anne Branger van Hay Group staren Nederlandse werknemers en werkgevers zich blind op salaris en bonussen en vergeten ze vaak te kijken naar het totaalplaatje. Branger: ‘Er ligt veel waarde in het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket. Werknemers hebben vaak geen idee hoeveel kosten hier in gaan zitten voor de werkgever. Zo liggen pensioenkosten vaak al tussen de 20 en 35 procent.' Uit eerder onderzoek bleek dat een hoger salaris overigens het belangrijkste motief is om van baan te veranderen.

Werkgevers zouden deze waarde meer onder de aandacht moeten brengen bij hun personeel. ‘Zeker nu lonen niet zo hard stijgen als iedereen zou willen, is het goed om juist de secundaire arbeidsvoorwaarden te communiceren. Als een werknemer bijvoorbeeld ontevreden is over zijn salaris, kan hij wat de waarde van zijn secundaire pakket is in vergelijking met de concurrentie. Branger: ‘Als het daar niet veel beter gesteld is, kan hij er toch tevreden mee zijn. Voor de werkgever kan dit de tevredenheid van het personeel verhogen en zijn concurrentiepositie versterken.'

Branger ziet overigens bij werknemers meer aandacht komen voor secundaire arbeidsvoorwaarden. In een onderzoek naar wat starters belangrijke arbeidsvoorwaarden vinden, is bijvoorbeeld het pensioen de top vijf binnengedrongen. Ongekend: in het verleden kwam die daar niet eens in voor. Er komt steeds meer bewustzijn, zelfs onder starters.'

 

Reageer op dit artikel