nieuws

Nieuwe zorg-cao is rond

Instroom

Nieuwe zorg-cao is rond

De nieuwe cao voor werknemers in de zorg is rond. De achterban van de Federatie voor Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ) stemde als laatste partij in met de nieuwe afspraken. Zowel werkgevers als werknemers reageren positief op de cao.

Hiermee is de grootste cao in Nederland rond. Met de nieuwe afspraken voor 2012 en 2013 krijgen 430.000 medewerkers werknemers in de verzorging, verpleging, thuis-, kraam- en jeugdgezondheidszorg een loonsverhoging van 2,2 procent, verspreid over anderhalf jaar. Andere afspraken zijn zoal dat jeugdlonen gefaseerd worden afgeschaft en dat er afspraken zijn om grote contracten af te sluiten met medewerkers en de arbeidsduur uit te breiden. Ook zijn er afspraken gemaakt over zaken als opleidingen en werkdruk en het terugdringen van onnodige flexibiliteit in de zorg.

Eind mei kwam er al een principeakkoord voor de zorg, maar deze is nu ook goedgekeurd door de achterban van werkgeversverenigingen en beroepsorganisaties ActiZ, BTN en FBZ, en vakbonden CNV en Nu'91. Abvakabo en FNV stapten konden het niet eens worden met de afspraken en stapten voor het principeakkoord al uit de onderhandelingen.

Werknemers en werkgevers in zorg zijn positief over de nieuwe cao voor de sector. Uit onafhankelijk ondrzoek onder medewerkers in de verpleeg- en verzorgingstehuizen en de thuiszorg blijkt dat 92 procent blij is met de loonsverhoging van 2,2 procent met name gezien het huidige economisch klimaat. Ook de inhoudelijke afspraken van het cao-akkoord werden door werknemers in de zorg in grote mate positief beoordeeld.

 

Reageer op dit artikel