nieuws

Ontduiking wet leidt tot vast dienstverband

Instroom

Ontduiking wet leidt tot vast dienstverband

Na afloop van het laatste tijdelijke contract moet de werkgever kiezen tussen een einde van het dienstverband of voortzetting voor onbepaalde tijd.

Een werknemer treedt voor zes maanden in dienst bij een consultancybureau. Conform de ketenregeling bij meerdere contracten voor bepaalde tijd, is de arbeidsovereenkomst aansluitend tweemaal verlengd. In het zicht van het automatische einde van het derde tijdelijke contract, heeft de werknemer een gesprek met zijn directeur. De werknemer, die daarvoor zou zijn beloofd dat hij een contract voor onbepaalde tijd zou krijgen, voelt nattigheid en neemt gesprek stiekem op. Uit die opname volgt dat de werknemer is voorgesteld om drie maanden uit dienst te gaan en een WW-uitkering aan te vragen, waarbij de werkgever het tijdelijk verlies in inkomen zou compenseren. Vervolgens zou de werknemer opnieuw voor zes maanden in dienst treden. Als de werknemer het aanbod afwijst en de werkgever herinnert aan het eerder beloofde contract voor bepaalde tijd, krijgt hij te horen dat het derde tijdelijke contract alsnog eindigt en dat het bedrijf niet met hem verder wil. De werknemer gaat naar de kantonrechter.

Volgens de kantonrechter biedt de ketenregeling de werkgever flexibiliteit bij het aangaan van arbeidsovereenkomsten. Aan het einde van de derde periode dient de werkgever echter een heldere keuze te maken: hetzij een contract voor onbepaalde tijd, hetzij een einde van rechtswege, met de kans dat de werknemer elders zijn heil zoekt. Met zijn voorstel heeft de werkgever getracht de ketenregeling te ontduiken en daardoor onredelijk gehandeld. Als straf meent de kantonrechter dat tussen partijen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan. De werkgever wordt verplicht om aan de werknemer loon te betalen.

Kantonrechter Amsterdam 11 mei 2012, LJN: BW6495

Steffan de Jong is advocaat bij Sterc advocaten

Reageer op dit artikel