nieuws

Oudere werknemer wil zelfde rechten als jonge ouder

Instroom

Ruim een kwart van de werknemers van 45 tot 56 jaar vindt dat werkende ouders worden voorgetrokken als het gaat om flexibele werktijden, zo blijkt uit Brits onderzoek onder 1200 werknemers.

In het Verenigd Koninkrijk hebben alleen ouders van kinderen tot zeventien jaar het recht om flexibele werktijden te vragen. Plannen om dat recht naar alle werknemers uit te breiden lijken in de koelkast te zijn gezet.

Experts vinden dat werkgevers zich niet moeten verschuilen achter wetgeving en zelf bereid moeten zijn om de oudere werknemers hierin tegemoet te komen, en geen onderscheid moeten maken tussen werknemers met of zonder gezinsverplichtingen. Oudere werknemers kunnen zo een betere balans tussen werk en privé bewerkstelligen, waardoor doorwerken tot op latere leeftijd makkelijker wordt.

Carol Smith, senior consultant bij Croner, een bureau gespecialiseerd in arbeidsgerelateerde vraagstukken, zegt dat werkgevers daar niet alleen hun werknemers een dienst mee bewijzen. 'Het voorkomt conflicten op de werkvloer, en is goed voor de relatie met de werknemers. Het helpt bij recruitment en het behoud van werknemers. Bovendien komt het vrijwel zeker de productiviteit ten goede', zegt Smith in People Management.

Reageer op dit artikel