nieuws

Vaders willen alles behalve part-time werken

Instroom

In de afweging om voor een werkgever te kiezen, speelt de mogelijkheid om parttime te werken voor vaders nauwelijks een rol. Zij kiezen eerder voor een goed salaris, pensioenregeling, bonus, auto van de zaak en thuis werken.

Dat meldt Intelligence Group. Terwijl 23 procent van de gemiddelde Nederlanders de mogelijkheid van parttime werk belangrijk noemt en 30 procent van de moeders, is het slechts voor 4 procent van de vaders een reden om een werkgever te kiezen. Ook andere aan zorg gerelateerde arbeidsvoorwaarden, zoals kinderopvang, ouderschapsverlof of mantelzorgtaken scoren bij vaders minder dan gemiddeld.

Vaders in loondienst werken gemiddeld 35,4 uur per week. Dit is 2,2 uur meer dan de gemiddelde Nederlander in loondienst werkt en ruim een werkdag meer dan moeders die gemiddeld 27 uur werken in loondienst. Deze cijfers bevestigen het feit dat part-time werken slechts bij 4 procent van de vaders als een van de vijf belangrijkste wensen aan een (nieuwe) werkgever staat. Alleen ‘aansluiting vinden bij persoonlijke idealen' en ‘internationale werkomgeving' scoren lager. Het zijn juist een goed salaris, pensioenregeling, mogelijkheid om thuis te werken, auto van de zaak en de bonusregeling die er tussen uit springen als gewenst.

Reageer op dit artikel