nieuws

Vast salaris wordt steeds belangrijker

Instroom

Vast salaris wordt steeds belangrijker

Een goed salaris is veruit het belangrijkste aspect in de keuze van een werkgever. Nu het krijgen van een ‘goed salaris' minder vanzelfsprekend is, neemt het relatieve belang hiervan toe.

Dit blijkt uit onderzoek van van Intelligence Group uit een analyse van 23.599 personen uit de Nederlandse beroepsbevolkingvan Intelligence Group uit een analyse van 23.599 personen. Uit eerder onderzoek bleek reeds dat een hoger salaris de belangrijkste reden is voor een baanswitch

Het belang van het krijgen van een vast contract is, volgens het onderzoek van Intelligence Group, daarentegen tussen 2011 en het eerste kwartaal van 2012 met 10 procent afgenomen voor de Nederlandse beroepsbevolking. Dit mede ingegeven door het feit dat er veel minder vaste contracten worden aangeboden door werkgevers.
Het vaste contract is voor 50-plussers overigens  belangrijker dan gemiddeld. Ze plaatsen dit hoog op hun wensenlijst: op de tweede plaats. Dat is natuurlijk een logisch gevolg van de druk die 50-plussers ervaren op de arbeidsmarkt en de behoefte van zekerheid onder deze groep.

Acceptabele werkdruk
Starters hechten meer belang aan een goed salaris, flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden. Personen in hun ‘mid-career' hechten veel meer waarde aan parttime werken en dichtbij huis werken. 50-plussers hechten meer belang aan vrijheid, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, acceptabele werkdruk en een vast contract. Verder valt op dat – in dit onderzoek althans – aansluiting vinden bij persoonlijke idealen en maatschappelijk belang van het werk nauwelijks een belangrijke afweging zijn bij de keuze van een baan.
.

Reageer op dit artikel