nieuws

Werkgever positief over deeltijd-WW

Instroom

Werkgever positief over deeltijd-WW

Werkgevers die een beroep hebben gedaan op de deeltijd-WW of de bijzondere werktijdverkorting tijdens de economische crisis in 2008 en 2009, zijn daarover positiever dan de werknemers.

Driekwart van de bedrijven geeft aan dat ze meer werknemers hadden moeten ontslaan als zij geen crisissteun hadden gekregen. Van de werknemers meent daarentegen slechts een derde dat hun baan verloren was gegaan als hun baas geen gebruik had gemaakt van een van de regelingen.

Dit blijkt uit onderzoek dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bedrijven die zwaar door de vorige crisis werden getroffen, konden met behulp van WW-geld hun personeel tijdelijk minder laten werken en zo toch hun vakkrachten in dienst houden.

Op de deeltijd-WW en de bijzondere werktijdverkorting deden in totaal 8762 werkgevers een beroep voor bij elkaar 121.890 werknemers. De regelingen hebben in totaal 460 miljoen euro gekost.

Het kabinet stelde via de bijzondere wtv in november 2008 de mogelijkheid van werktijdverkorting open voor bedrijven die zwaar door de crisis werden getroffen. De regeling liep tot maart 2009. In totaal maakten 926 bedrijven ervan gebruik voor in totaal 44.460 werknemers. Dat is 0,57 procent van de werkzame beroepsbevolking. Daarna ging in april 2009 de deeltijd-WW van start. Die regeling liep tot januari 2011. Hierop deden 7.836 werkgevers een beroep, voor in totaal 77.430 werknemers. De beide regelingen hebben bij elkaar € 460 miljoen gekost.

Reageer op dit artikel