nieuws

‘Werknemer moet zelf zorgen voor inzetbaarheid’

Instroom

‘Werknemer moet zelf zorgen voor inzetbaarheid’

Duurzame inzetbaarheid is in de eerste plaats de eigen verantwoordelijkheid van werknemers. Dat stelt minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Werknemers moeten er volgens Kamp zelf voor zorgen dat ze aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt.

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat drie op de vier Nederlanders wel van baan willen veranderen, maar dat zij zich daarvan laten weerhouden omdat de overgang niet goed is geregeld. Mensen noemen vooral het verlies van een vast contract (54%), de zekerheid van de huidige baan (51%) en de angst voor minder salaris (44%) als een sta in de weg voor mobiliteit.

Andere functie
Van de Nederlandse werknemers staat 83 procent open voor een andere functie binnen het bedrijf, 77 procent voor een vergelijkbare functie in dezelfde sector en 69 procent voor een vergelijkbare functie in een andere sector. Een meerderheid van de werknemers wil ook best een andere functie: 71 procent in dezelfde sector, 61 procent wil wel wat anders gaan doen in een andere sector. Als belangrijkste redenen om iets anders te gaan noemen mensen: meer salaris (55%), een nieuwe uitdaging (49%), gemotiveerd blijven (37%), ontplooiingskansen (34%) en doorgroeien (32%).

Ziekteverzuim
Uit het onderzoek blijkt ook dat 72 procent van de werknemers vindt dat ze ook een eigen verantwoordelijkheid hebben om te zorgen dat ze aan het werk blijven. Ruim 80 procent vindt dat werkgevers hen mogen aanspreken op overmatig alcoholgebruik, vermoedens van drugsgebruik en te hoog ziekteverzuim. Slechts 20 procent van de werknemers vindt dat dat ook geldt voor roken, overgewicht of het beoefenen van gevaarlijke sporten.

Gezondheidscheck
Van de werknemers is 91 procent bereid een jaarlijkse gezondheidscheck te ondergaan; de helft hiervan vindt wel dat de werkgever niet over de uitkomsten ervan mag beschikken. Op dit moment krijgt 13 procent van de werknemers al jaarlijks een dergelijke check.

Reageer op dit artikel