nieuws

Zo trekt u schaars talent over de streep

Instroom

Werknemers lijken de crisis te willen uitzitten bij de huidige werkgever. Hoe trekt HR schaars talent toch over de streep om voor hun organisatie te komen werken?

De arbeidsmobiliteit is laag en werknemers met een ‘oké-baan’ zijn voorlopig niet van plan over te stappen naar een nieuwe baan: ze zitten de double dip uit bij hun huidige werknemer. Drie experts geven advies: zo weekt u ze los om voor uw organisatie te komen werken.

Drink een kop koffie met de kandidaat
Ester Koot, research manager bij Motivaction: ‘Wie een oké-baan heeft, neemt momenteel weinig risico. Als je toch iemand met een vast contract elders wilt losweken, moet je vooral zorgen dat je contact maakt door bijvoorbeeld een kop koffie met hem te drinken. Het liefst direct met een potentiële collega of de leidinggevende erbij. Want hoewel mensen veelal aangeven dat harde voorwaarden doorslaggevend zijn, gaan we in onderzoeken meer en meer zien dat bedrijfscultuur, werksfeer en passen in een organisatie minstens zo belangrijk is.’

Pas je zoekmethode aan
Bjorn Luijters, Senior Recruiter Techniek bij Essent
‘Iedere doelgroep heeft ander oriëntatiegedrag voor het zoeken van een nieuwe functie, daar moet je rekening mee houden. Niet alleen mbo’ers en hbo’ers verschillen van elkaar, regio’s bijvoorbeeld ook. Zo ben ik bezig met een groot project voor de Eemshaven. Meestal werk ik met online-methoden, maar in Oost-Groningen speelt de omgeving van de kandidaat een grote rol in de oriëntatie. Daarom heb ik een advertentie geplaatst in lokale kranten: zo kunnen vrienden en familie kandidaten daarop attent maken.’

Wees concreet over de functie
Josephine Gerner, Teamleider Recruitment Services bij VNU Media
´Vacatureteksten moeten precies toegespitst zijn op je doelgroep. Veel bedrijven hebben een standaard manier waarop ze een vacature opstellen, die wordt gebruikt voor administratieve, maar ook voor Java-functies. Vaak zijn die weinig concreet: de werkgever biedt bijvoorbeeld “uitdagende projecten”. Maar wat houdt dat project precies in? Dat wil de kandidaat weten. Wees dus concreet: om een kandidaat te overtuigen om die nieuwe functie aan te nemen, moet je wel vertellen wat hij precies zal gaan doen.’

Lees het hele artikel in IntermediairPW nummer 6

Reageer op dit artikel