nieuws

65-plusser werkt langer door

Instroom

65-plusser werkt langer door

Steeds meer 65-plussers hadden het in het eerste kwartaal een deeltijdbaan. Vooral zelfstandigen blijken langer door te werken na de pensioenleeftijd.

In het eerste kwartaal van dit jaar hadden 162 duizend 65-plussers een parttime baan, tegen 129 duizend in het eerste kwartaal van 2011. Vooral ouderen die werken als zelfstandigen gaan langer door, zo meldt de Volkskrant vandaag. De krant baseert dit op cijfers van het CBS.

De trend is al jaren zichtbaar, ouderen voelen zich blijkbaar fit genoeg om nog een tijdje door te werken, ondanks het feit dat in veel cao's is afgesproken dat werknemers bij het bereiken van de 65 automatisch worden ontslagen. De VVD en de ChristenUnie hebben zeggen in hun verkiezingsprogramma af te willen van deze regel: werkgever en werknemer moeten makkelijker met elkaar verder kunnen als zij dit willen.

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat 65-plussers bang zijn voor lagere pensioenuitkeringen vanwege de situaties van pensioenfondsen. Alleen, in de afgelopen twee jaar bestond de kans op een lagere uitkering ook al en toen was er geen duidelijke stijging. Daarbij is de stijging vooral zichtbaar bij zelfstandigen en minder bij mensen in loondienst die vallen onder pensioenfondsen.

In 2009 waren er ook meer 65-plussers aan het werk, toen had dat te maken met het feit dat bedrijven dit personeel juist hard nodig hadden vanwege goede economische situatie.  

Reageer op dit artikel