nieuws

AWVN: Geef bij nullijn belastingvrij extraatje

Instroom

AWVN: Geef bij nullijn belastingvrij extraatje

Werkgevers die volgend jaar aantoonbaar geen structurele loonsverhoging geven, moeten de mogelijkheid krijgen om hun personeel een belastingvrije bonus van 2 procent van het jaarsalaris te geven. Dat wil werkgeversvereniging AWVN.

De bonus is alleen belastingvrij voor de werknemers, werkgevers betalen 20 procent belasting. Volgens AWVN heeft de economie behoefte aan dit soort creatieve oplossingen. Door de werknemers eenmalig een bonus te geven, stijgt het consumentenvertrouwen, zonder dat werkgevers worden opgezadeld met structureel hogere kosten, zo is de achterliggende gedachte. AWVN berekent dat een eenmalige bonus van 2 procent van het jaarsalaris goed is voor een koopkrachtinjectie van vier miljard euro.

Loonsverhogingen
De werkgeversvereniging maakt zich zorgen over de stijging van CAO-lonen en stelde eerder al maatregelen voor tegen structurele loonsverhogingen (eerst verdienen, dan verdelen en flexibilisering van het arbeidsvoorwaardenpakket).

AWVN wil daarom als harde voorwaarde stellen dat alleen werkgevers die per 1 juli 2012 geen afspraken hadden gemaakt voor algemene en structurele loonsverhoging de bonus mogen uitkeren. 

Vrije ruimte
De voorgestelde voorwaardelijke en eenmalige verlaging van de loonbelasting kan volgens AWVN worden ingericht in de vorm van een extra vrije ruimte van 2 procent van het fiscale jaarloon in combinatie met een eindheffingstarief van 20 procent. Het karakter van de eenmalige vrije ruimte is vergelijkbaar met de vrije ruimte in de Werkkostenregeling, met dien verstande dat de werkgever per individuele werknemer geen hogere koopkrachtvergoeding mag toekennen dan 2 procent van het fiscale loon van de werknemer.

Reageer op dit artikel