nieuws

Boete helpt rechter aan pensioen

Instroom

Wil de rechter met pensioen of heeft een politieagent training nodig om zijn werk goed te doen? In Amerikaanse rechtbanken is het dan niet ongebruikelijk om wat extra kosten bij een boete op te leggen om zo geld in te zamelen.

Dat stelt Stephen B. Bright, directeur van Southern Center for Human Rights en docent aan de Yale Law School in een artikel in de New York Times. Volgens Bright hebben rechters in een county in Pennsylvania de keuze uit 26 verschillende tarieven, samen goed voor 2500 dollar, die bovenop een boete kunnen worden opgelegd. Hij stelt dat steeds meer rechtbanken deze extra kosten gebruiken voor het pensioen of de training van medewerkers of de aanschaf van een computersysteem.

Burgers die een boete krijgen voor een relatief kleine overtreding, zoals te hard rijden, kunnen hierdoor voor de rest van hun leven in de financiële problemen komen. Wie zijn boete niet kan betalen, ziet zijn dossier in handen komen van een particuliere reclasseringsorganisatie. Deze organisaties berekenen hun kosten niet door aan de overheid, maar aan degenen die toch al te weinig geld hadden om aan hun verplichtingen te voldoen. Wie niet betaald wordt door de particuliere schuldeisers naar de gevangenis gestuurd, en moeten ook die kosten zelf betalen. Een boete van 150 dollar kan zo oplopen tot vele duizenden dollars.

Reageer op dit artikel