nieuws

Een op vijf werknemers weet niets over eigen pensioen

Instroom

Een op vijf werknemers weet niets over eigen pensioen

Een op de vijf Nederlandse werknemers weet niet of zijn huidige werkgever pensioen voor hem opbouwt. Daarmee blijft de pensioenkennis ver achter het wereldwijde gemiddelde.

In Nederland blijkt zo'n 22 procent dat niet te weten, tegenover een wereldwijd gemiddelde van 8 procent. Zo blijkt uit een wereldwijde studie van adviesbureau Towers Watson onder 32 duizend werknemers. Aan het onderzoek deden 1001 Nederlanders mee. ‘Vooral in landen met individuele pensioenstelsels is de pensioenkennis beduidend hoger', zegt Marjola Rintjema, senior consultant bij Towers Watson. ‘Het collectieve stelse van pensioenfondsen in Nederland draagt blijkbaar niet bij aan de kennis over het pensioen.'

Daar staat tegenover dat Nederlanders zich ten opzichte van andere landen wel meer bewust zijn van eventuele problemen, zoals het later met pensioen gaan: 57 denkt langer door te moeten werken, tegenover 41 procent wereldwijd. Over de individuele consequenties daarvan weet de Nederlander overigens weinig.

Het feit dat Nederlanders dus wel pensioenproblemen voorzien, zorgt ervoor dat er meer behoefte is aan zekerheid. Ze zijn namelijk bereid offers te doen voor een zeker pensioen. 46 procent hecht minder aan carrièrekansen dan een zeker pensioen, 42 procent levert in ruil salarisgroei in en 52 procent ziet af van een hogere bonus. Met uitzondering van de jonge werknemers die aan een goede werk-privebalans hangen, is de helft bereid er vakantiedagen voor in te leveren.

Lees hier het artikel 'Zo maakt u het pensioen makkelijk', waarin Martijn Leppink van Towers Watson tips geeft hoe u het pensioen toegankelijk uitlegt aan uw personeel.

Reageer op dit artikel