nieuws

Personeelstekort treft straks vooral MKB

Instroom

Personeelstekort treft straks vooral MKB

De werkloosheid loopt op en tegelijk ontwikkelt er schaarste op de arbeidsmarkt, vooral in technische, medische, verzorgende en transportberoepen. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM.

Tot 2020 krijgt het bedrijfsleven te maken met tekort aan personeel. Voor het totale bedrijfsleven gaat het om bijna 450 duizend banen, waarvan ongeveer 250 duizend in het MKB. Daar staat een overschot van circa 320 duizend werkzoekenden, aan voornamelijk de onderkant van de arbeidsmarkt, tegenover, zo schrijven de onderzoekers van Panteia/EIM.

De groei in werkgelegenheid zal zich vooral in de zorg manifesteren, maar ook in de techniek en bouw – waar nu het grootste baanverlies zich voordoet. De toename is grotendeels te danken aan vervangingsvraag. De komende jaren gaan ruim een miljoen mensen met pensioen. Dit effect is volgens de onderzoekers in het MKB kleiner dan in het grootbedrijf.

Reageer op dit artikel