nieuws

PostNL voor de rechter gesleept

Instroom

PostNL voor de rechter gesleept

Vakbonden spannen een rechtszaak aan tegen PostNL. Volgens de bonden zou het postbedrijf het voorwaardelijk pensioen hebben aangepast zonder medeweten van de medewerkers.

De postvakbonden van Abvakabo FNV, BVVP en CNV Publieke Zaak dagen het postbedrijf voor de rechter. Zij menen dat de wijziging in de cao buiten de medewerkers is omgegaan en  eisen in een brief aan PostNL vóór 24 juli terug te komen op hun besluit.

In de cao is afgesproken dat de pensioenuitkering wordt gebaseerd op het salaris dat medewerkers ontvingen op 31 december 2005. Het voorwaardelijk pensioen voor medewerkers van PostNL is in de plaats gekomen van de VUT-regeling en is in 2006 opgenomen in het reglement. Eind 2011 paste het bedrijf opnieuw de pensioenregeling aan.

Nu zou het bedrijf – vorig 65 duizend medewerkers – de voorwaarden hebben aangepast. Medewerkers die in aanloop naar hun voorwaardelijk pensioen minder zijn gaan werken, zouden gekort worden op hun uitkering.

Een woordvoerder van PostNL verklaart tegenover BNR Nieuwsradio dat het bedrijf geen regels heeft aangepast. Ook in de tijd van de VUT zou het voorwaardelijk pensioen gebaseerd zijn op het aantal uren dat een medewerker maakt op het moment dat hij stopt. Nu het bedrijf met oog op de reorganisatie de gevolgen voor het personeel in kaart heeft gebracht, zou dit nu pas zichtbaar zijn geworden.

Uit een rechtszaak van ex-werknemers van Delta Lloyd tegen hun oud-werkgever bleek dat  werkgevers steeds meer ruimte krijgen om pensioenregelingen tot de laatste uitkering aan te passen. Dit onder druk van het pensioenstelsel dat steeds meer onbetaalbaar wordt.

Reageer op dit artikel