nieuws

Tarieven freelancers zijn bijna gehalveerd

Instroom

Tarieven freelancers zijn bijna gehalveerd

Wie een freelancer wil inhuren voor een project, is nu een stuk goedkoper uit dan twee jaar geleden. De tarieven zijn gemiddeld met 42 procent gedaald.

Het gemiddelde tarief is nu 42 euro. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar en 42 procent minder dan twee jaar geleden, meldt Hoofdkraan.nl. De bemiddelaar baseert zich hierbij op onderzoek naar de offertes van meer dan 15.000 freelancers.

De verschillen per regio worden kleiner. Twee jaar geleden kostte een freelancer in Amsterdam twee keer meer dan iemand die hetzelfde werk deed in Groningen. Inmiddels is die kloof bijna gedicht.

Marketeers en tekstschrijvers hebben de grootste klap gehad. Zij zijn 35 procent minder gaan verdienen. Websitebouwers, appbouwers en programmeurs rekenen 10 procent minder dan vorig jaar. Alleen secretaresses en personal assistants zijn meer gaan vragen. Vorig jaar zaten zij nog aan de onderkant met  32 euro per uur, inmiddels vragen ze acht euro per uur meer voor hun diensten.

Reageer op dit artikel