nieuws

Tot dood vast aan werkgever

Instroom

Tot dood vast aan werkgever

Gepensioneerden zitten steeds vaker tot hun dood aan hun werkgever vast. De pensioenregeling die een werknemer had op het moment van pensionering, kan na het ingaan van het pensioen nog best veranderen.

Dat oordeelde het gerechtshof van Amsterdam naar aanleiding van een zaak die een groep verenigde ex-werknemers van de Delta Lloyd Groep aanspande tegen hun oud-werknemer  Delta Lloyd en diens pensioenfonds.

De inmiddels gepensioneerde werknemers klaagden de verzekeraar aan omdat die de automatische indexatie – het ophogen van pensioenen voor inflatie –  uit de regeling had omgezet in een voorwaardelijke indexatie. Tot 2011 werd het pensioen dus elk jaar opgehoogd, maar in 2006 besloot het pensioenfonds de automatische indexatie om te zetten in een voorwaardelijke, waarbij de pensioenen dus alleen werden opgehoogd als het fonds dat kon betalen.

Deze regeling werd aangepast ná de pensioendatum en de wijziging werd volgens de ex-werknemers niet duidelijk gecommuniceerd; twee redenen voor de gepensioneerden om een zaak aan te spannen. De rechter oordeelde echter dat de wijziging rechtsgeldig was.

De uitspraak betekent dat werkgevers hier steeds meer ruimte voor krijgen. Volgens de rechter kan dit tot de laatste pensioenuitkering. Het slechte economische klimaat en de onbetaalbaarheid van pensioen spelen hier een grote rol in. Werknemers moeten daar rekening mee houden, zegt een advocaat van Baker & McKenzie in Het Financiele Dagblad. Volgens haar zit je als medewerkers dus tot hun dood aan hun werkgever vast.

Het gebeurt overigens steeds vaker dat oud-werknemers hun voormalig werkgever aanklagen wegens het sleutelen aan de opgebouwde rechten na de pensioendatum. Oud-werknemers van ING deden dit al en ex-werknemers van Philips overwegen dit.  

Reageer op dit artikel