nieuws

‘Werken tot 67e halen we niet’

Instroom

‘Werken tot 67e halen we niet’

Meer dan de helft van de Nederlanders denkt niet te kunnen doorwerken tot hun 67e jaar. De verwachting is dat 45 procent in staat is tot die leeftijd door te werken.

Dat blijkt uit een online poll van het ING Economisch Bureau onder 51.900 respondenten. Nu het wetsvoorstel voor de verhoging van de AOW-leeftijd door zowel de Eerste als de Tweede Kamer is geloodst, gaat de verhoging in per 1 januari 2013.

55 procent van de respondenten verwacht dus niet te kunnen doorwerken tot hun 67e jaar. Als dat werkelijk zo is, leidt de verhoging wel tot meer werkenden, maar ook tot een stuk meer arbeidsongeschikten en werklozen -zoals ouderen die niet meer aan de bak komen-, constateert het ING Economisch Bureau. Er bestaat een trend dat werknemers steeds langer doorwerken, maar momenteel halen veel werknemers de AOW-leeftijd van 65 nu al niet. In 2011 werkte tweederde van de mensen tussen 55 en 60 jaar, maar slechts een derde van de 60- tot 65-jarigen.

De plannen uit het Lente-akkoord om te stimuleren dat werknemers meer in zichzelf gaan investeren, zien de respondenten wisselend positief in. Ze zien in de lagere ontslagvergoeding (15 procent) een grotere stimulans dan in het latere pensioen (10 procent). Nog eens een op de tien (10 procent) denkt dat allebei een vergelijkbaar effect hebben.

Reageer op dit artikel