nieuws

Babyboomers krijgen kennisoverdragende functie

Instroom

Babyboomers krijgen kennisoverdragende functie

De rol van de huidige babyboomgeneratie op de arbeidsmarkt is nog lang niet uitgespeeld. Veel bedrijven beginnen de meerwaarde van de oudere werknemer in te zien en zetten hen in een kennisoverdragende functie.

Langzaam het besef door dat veel gepensioneerden feitelijk helemaal niet willen stoppen met werken, zo merkt Payrollbedrijf Please Payroll. Zij hechten aan de sociale contacten en kunnen in sommige gevallen een aanvulling op hun AOW of pensioen goed gebruiken. Uit cijfers van het CBS blijkt dan ook dat de netto arbeidsparticipatie van 65-plussers zowel in absolute aantallen als relatief de laatste tien jaar duidelijk is toegenomen: naar 162.000 in het eerste kwartaal van 2012.

Stijgende vraag
Volgens Please stijgt nu ook de vraag vanuit werkgevers naar oudere werknemers, met name in sectoren waar ervaring belangrijk is en gemotiveerde, goed opgeleide jonge arbeidskrachten soms moeilijk te vinden zijn, zoals de bouw en de horeca. Please-directeur Hans van de Ven: ‘De opwaartse trend is duidelijk zichtbaar. Veel van onze opdrachtgevers zien de meerwaarde van een of meerdere oudere werknemers in het team, juist met het oog op de kennisoverdracht naar jongere werknemers. Daar komt bij dat 65-plussers vaak meer dan gemiddeld gemotiveerd zijn, juist omdat ze tegen elke prijs willen voorkomen dat ze achter de geraniums verdwijnen.'    

Verzuimrisico's
Volgens Please verliezen de vooroordelen over oudere werknemers snel aan kracht. Van de Ven: ‘Een aantal jaar geleden was de perceptie nog dat 65-plussers duur zijn en een extra risico vormen in termen van verzuim. Onze opdrachtgevers merken echter dat het inzetten van een gepensioneerde werknemer vooral financiële voordelen heeft. De werkgeverslasten zijn veel lager, want er is bijvoorbeeld niet langer sprake van WW- en pensioenpremie. Ook voor de oudere werknemer is het voordelig: omdat voor hem de belastingdruk veel lager is, krijgt hij sowieso een hoger nettoloon dan voor zijn pensioen. Daarbij hebben deze inkomsten geen invloed op de hoogte van de AOW.' Omdat er zelden sprake is van een fulltime contract is ook het verzuim in deze categorie niet hoger, weet Van de Ven uit ervaring.

Reageer op dit artikel