nieuws

Boze musici boycotten auditie na ontslag

Instroom

Boze musici boycotten auditie na ontslag

De belangenvereniging voor musici roept muzikale talenten op om geen auditie te doen bij het Maleisisch Philharmonisch Orkest. De directeur van het orkest ontsloeg negen belangrijke muzikanten en wil hen vervangen door mensen die een veel slechter contract krijgen.

Dat stelt de Internationale Federatie voor Musici (IFM). Het orkest is eigendom van een oliemaatschappij die onlangs een CEO zonder achtergrond in de muziekwereld heeft aangesteld. Hij heeft volgens IFM die musici ontslagen waarvan hij verwachtte dat ze zouden protesteren tegen een versobering van de arbeidsvoorwaarden. De leden waren allemaal al jaren aan het orkest verbonden, enkelen zelfs al sinds de oprichting.

IFM stelt dat de zeventig musici die zijn achtergebleven zo geïntimideerd zijn door de ontslagen, dat zij zonder morren een nieuw contract tekenen. Van de negen ontslagen musici worden er zeven vervangen. Deze nieuwkomers zullen nog veel slechter af zijn, voorspelt IFM, en 25 procent minder gaan verdienen dan de zittende orkestleden.

IFM roept alle musici op de audities te boycotten en een mail te sturen naar de hoogste bazen van het orkest en moederbedrijf Petronas.

Reageer op dit artikel