nieuws

Dé zzp’er is coach of trainer

Instroom

Dé zzp’er is coach of trainer

De meeste zzp'ers werken als coach of trainer. Ook ict'ers en mensen met een sales- of marketingachtergrond zijn goed vertegenwoordigd onder deze zelfstandigen.

Dit blijkt uit het driemaandelijkse Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) van de Intelligence Group. Het onderzoeks- en adviesbureau ondervroeg hiervoor 5000 zzp´ers over hun vakgebied. Volgens het CBS groeide het aantal zelfstandigen het afgelopen jaar met 67.000 toe.

Trainer
Functies waarbij kennisoverdracht hoofdzaak is, lenen zich blijkbaar goed voor freelancediensten; functies als coach, trainer of docent komen het meeste voor onder zzp’ers.15 procent van hen doet iets in die richting. Daarnaast opereren freelancers veelal in de ict (11 procent). Niet geheel verrassend: vorig jaar bleek uit onderzoek dat 40 procent van de ict’ers het bestaan als zelfstandige overwoog.

Een even groot aandeel werkt in de commerciële sector, gevolgd door sociaal/maatschappelijk werk en communicatie, PR of reclame (beide 9 procent). In de bediening, facilitaire dienstverlening en de agrarische sector laten zzp’ers zich het minste zien.

Hoogopgeleide zzp’er

De baan als zelfstandige is overigens vooral weggelegd voor hoogopgeleiden. 59 procent heeft een hbo-diploma op zak. Hun meest voorkomende functies komen overeen met het algemene plaatje van zzp’ers. Wo’ers (28 procent) werken ook het meeste als coach of trainer, maar ook veel als manager, dan wel niet op interim basis. Slechts 13 procent van de zzp’ers heeft een mbo-opleiding als hoogst afgeronde opleiding. Zij werken het meest in een commerciële functie, gevolgd door functies in de verpleging, bouw en techniek.

 

 

Reageer op dit artikel