nieuws

Economie trekt aan, maar werkloosheid stijgt

Instroom

Economie trekt aan, maar werkloosheid stijgt

De Nederlandse economie trekt in 2013 aan met een bescheiden groei van 0,75 procent van het bruto binnenlands product (bbp), na een krimp van een half procent in 2012. De werkloosheid loopt in 2013 waarschijnlijk op naar een jaargemiddelde van bijna 6 procent, ofwel 515.000 personen.

Dat voorspelt het Centraal Planbureau op basis van de macro Economische Verkenning 2013. Het begrotingstekort komt uit op 2,7 procent.

De economie ontwikkelt zich daarmee, ondanks de stijgende werkloosheid, iets gunstiger dan in juni werd verwacht. Toch neemt ook volgend jaar de koopkracht verder af. In 2012 is de inflatie 2, 25 procent en neemt de koopkracht af met 2 procent. In 2013 is dat respectievelijk 2 procent inflatie en een afname van de koopkracht met 0,75 procent.

Reageer op dit artikel