nieuws

Grote boze wolf vervangt personeel

Instroom

Grote boze wolf vervangt personeel

Na zware bezuinigingen op het personeelsbudget heeft een gevangenis in het Amerikaanse Lousiana goedkopere werknemers gevonden. Chief, een kruizing tussen een wolf en een hond, is de nieuwste rekruut.

De Louisiana State Penitentiary – in de volksmond beter bekend als Angola-gevangenis – heeft een speciaal trainingsprogramma voor de wolf-honden, zo meldt The Wall-Street Journal. Bewakers noemen de agressieve beesten de perfecte aanvulling op het personeelsbestand. Verschillende gevangenen zouden hebben gezegd dat ze een ontsnappingspoging hadden gewaagd als de wolf-honden er niet waren geweest. Directeur Burl Cain, samen met het personeel initiatiefnemer van het project, begrijpt de angst van de gevangenen: ‘De wolf at oma op.’

De honden zijn aanmerkelijk goedkoper dan hun menselijke collega’s. Een gemiddelde bewaker in de Angola-gevangenis kost 34.000 dollar per jaar. Voor het hele trainingsprogramma van de inmiddels tachtig honden wordt jaarlijks 60.000 dollar uitgetrokken.

Angola huisvest meer dan vijfduizend gevangenen. Door bezuinigingen heeft de gevangenis 105 van de 1200 bewakers moeten ontslaan. Van de 42 bewakingstorens staan er 35 leeg. Als een gevangene ontsnapt, worden ongeveer honderd mensen ingezet om hem te zoeken. Al die mensen krijgen overuren uitbetaald, waarmee de rekening van een ontsnapping op zo’n 20.000 dollar per dag uitkomt.

Een eerder experiment om half-wolven te fokken mislukte omdat de dieren ook naar de bewakers toe agressief waren. De wolf die de vader van die puppies was heeft trouwens gepresteerd wat de gevangenen niet mogen, hij is in 2008 uit de gevangenis ontsnapt.

Reageer op dit artikel