nieuws

HR stelt steeds hogere eisen aan sollicitant

Instroom

HR stelt steeds hogere eisen aan sollicitant

Er worden meer en strengere eisen aan sollicitanten gesteld. Ruim tweederde van de mensen die solliciteert op een nieuwe baan zegt dat de lat hoger ligt dan vijf jaar geleden.

Dat blijkt uit een poll van het ING Economisch Bureau. Door de combinatie van een groot aanbod van kandidaten en een oplopende werkloosheid hebben werkgevers hun ideale werknemer voor het uitkiezen. Hogere eisen aan de kandidaat zijn daarvan het gevolg, zo geeft 68 procent van de 47.9000 ondervraagden aan. Een op de negen sollicitanten ziet geen verschil in eisen met vijf jaar terug, slechts drie procent geeft aan het eisenpakket voor een nieuwe functie lager te vinden.

Minder uren
Ook werd respondenten gevraagd of zij meer of minder uren werken dan gewenst. Drie op de tien ondervraagden zegt liever meer uren te maken dan ze nu doen. Vooral mensen die in deeltijd werken zullen meer uren wensen, denkt het ING Economisch Bureau, maar ziet daar in de huidige arbeidsmarkt geen kansen voor. Het gaat vooral om zelfstandigen, geeft het bureau aan: momenteel zijn dat er 1,1 miljoen in Nederland. Deze groep wordt niet meegenomen in de werkloosheidsstatistieken maar zal  in de huidige economie waarschijnlijk opdrachten binnenkrijgen en dus minder uren maken dan ze zouden willen.

Reageer op dit artikel