nieuws

IQ-test vooral populair bij Nederlandse werkgever

Instroom

IQ-test vooral populair bij Nederlandse werkgever

Werkgevers zijn nieuw personeel kritischer gaan selecteren. Bij sollicitatieprocedures in Nederland wordt de IQ-test aanmerkelijk vaker gebruikt dan in andere landen.

Werkgevers zijn nieuw personeel kritischer gaan selecteren. Bij sollicitatieprocedures in Nederland wordt de IQ-test aanmerkelijk vaker gebruikt dan in andere landen; bij 51 procent van de werkgevers. Dit blijkt uit het International HR Best Practice Report van het CRF Institute, uitgevoerd in negen Europese landen en China, Zuid-Afrika en Brazilië onder 656 bedrijven.

‘Alleen in China ligt dit percentage hoger, namelijk op 54 procent’, stelt David Plink, CEO van het CRF Institute. ‘In dat land is het aanbod van werknemers ook heel groot, en is de IQ-test een makkelijk middel om onderscheid te maken tussen sollicitanten. De Nederlandse economie is echter vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Dat maakt het verschil opvallender.’

Overigens worden alle onderzochte sollicitatiemethodes nu vaker gebruikt vaker dan in 2011. Het assessment, de referentiecheck en de sessie met toekomstige collega’s zijn het meest populair. ‘Wij constateren een structurele professionalisering van HR-management. Ondanks het feit dat de economische omstandigheden onzeker zijn, zie je dat organisaties blijven investeren in werknemers en hun ontwikkeling’, aldus Plink.

Reageer op dit artikel