nieuws

Mission impossible voor recruiters?

Instroom

Mission impossible voor recruiters?

Recruiters lopen met regelmaat aan tegen de onmogelijke missie: ‘vind het schaap met de vijf poten'. Hoe gaan zij deze discussie aan met opdrachtgevers?

Een bekend fenomeen in HR-land: ‘het schaap met de vijf poten’. Werkgevers hebben zo’n uitgebreid eisenpakket voor de perfecte kandidaat, dat het voor recruiters bijna onmogelijk is om een kandidaat te vinden die daar aan kan voldoen. We stelden de recruitment experts van Recruitmentbloggers.nl de vraag: hoe ga je die discussie aan met opdrachtgevers?

‘De “tien” wil je niet’

Wim van den Nobelen, directeur/eigenaar Strictly People:
‘De meeste functieprofielen en cv’s vragen te veel, of laten juist te veel zien. Bedrijven verwachten van kandidaten dat ze tientallen taken uit kunnen voeren. In hun cv’s beschrijven kandidaten deze op hun beurt allemaal uitgebreid. Opdrachtgevers zouden deze lijst moeten beperken tot vijf kerntaken, de essentiële dus. Benoem ook vijf kerncapaciteiten en je hebt tien meetpunten, dat is genoeg.
Een opdrachtgever zoekt in een kandidaat altijd minimaal een ‘voldoende’. Het uitgangspunt is een 7, maar liever een 8. Bij een 9 ga je twijfelen, en de 10 wil je niet. Waarom niet? Die blijft niet lang, want ook de kandidaat moet uitdaging hebben.’

‘In sommige vakgebieden kúnnen werkgevers die lat ook hoog leggen’
Michel den Daas, directeur/eigenaar Pienk Office Professionals:
‘Het klopt absoluut dat werkgevers vragen om het schaap met de vijf poten. Dat heeft nu vooral met de markt te maken. In sommige vakgebieden, bijvoorbeeld secretarieel en HR zijn er veel mensen beschikbaar, waardoor werkgevers de lat ook hoog kúnnen leggen. De eisen worden hoger en de lonen staan sterk onder druk. Voor werkzoekende is dit zeer vervelend, maar dit is marktwerking. Een aantal jaren geleden gingen in veel beroepsgroepen de lonen heel hard omhoog en kregen bijvoorbeeld it-ers al een leaseauto mee ná het sollicitatiegesprek! Dat was absurd, maar ook marktwerking. Nu liggen de kaarten duidelijk anders.’

‘Soms spelen vooroordelen een rol’
Els Brouwer, manager interim professionals bij Projob:
‘Bij zo’n onmogelijke aanvraag kijken we in eerste instantie of het functieprofiel wel helder is. Eventueel sturen we die bij zodat daar meer focus in komt. Maar als het profiel eenmaal helder is, kan het nog steeds gebeuren dat niemand voldoet. Dan speelt er wellicht iets anders. Misschien vooroordelen – bijvoorbeeld door eerdere ervaringen -, misschien denken ze toch nog steeds dat ze alles kunnen krijgen wat ze willen.
In zo’n geval organiseren wij een speeddate sessie tussen de klant en drie geschikte kandidaten die wij aandragen. Zo kunnen wij horen en zien wat er gebeurt en kunnen we daarin sturen en
meedenken. Het houden van de gesprekken in een andere omgeving maakt soms ook verschil.’

‘Laat kandidaten uitgroeien tot het schaap met de vijf poten’
Mark Borgman, brand manager Nationale Vacaturebank:
‘Ondanks dat er momenteel veel werkzoekenden zijn, valt het absoluut niet mee om de perfecte kandidaat te vinden. Juist de top kandidaten zijn vaak schaars en nou net niet op zoek naar een baan. Het feit dat recruiters toch altijd weer op zoek gaan naar het schaap met de vijf poten is volgens mij overigens volkomen terecht. Je moet altijd streven naar de beste kandidaat! Mocht het toch niet lukken om deze persoon te vinden, dan is het vaak verstandiger om de criteria iets te versoepelen. Het loont dan veel meer om op zoek te gaan naar kandidaten die goed zijn te kneden en leergierig zijn. Via het volgen van een training of cursus kun je deze kandidaten in relatief korte tijd ook laten uitgroeien tot het schaap met de vijf poten.’

Reageer op dit artikel