nieuws

Pensioentekorten individuele bedrijfsfondsen lopen op

Instroom

Pensioentekorten individuele bedrijfsfondsen lopen op

Het pensioentekort bij beursgenoteerde bedrijven met een eigen pensioenfonds loopt op. Oorzaak is de dalende pensioenrente.

Tussen januari en juli van dit jaar liep het tekort van van grote en middelgrote beursgenoteerde bedrijven met een eigen fonds op van 15 tot 19 procent. Dat meldt Het Financieele Dagblad naar aanleiding van gegevens van adviesbureau Mercer.

Het tekort loopt op omdat de pensioenrentes dalen. Dat maakt dat de verplichtingen van werkgevers wat betreft pensioenuitbetalingen stijgen. In juli daalde de rente met 0,3 procent, dat zorgde al voor een stijging van verplichtingen van 7 procent voor werkgevers.

Risico voor werknemer
In januari zullen er nieuwe boekhoudregels gelden die het verplicht maken voor bedrijven om financiele klappen in het fonds te direct te verwerken in het eigen vermogen. Dat zal zorgen voor schommelingen in dat vermogen. De tegenvallers mogen dan in de boekhouding niet meer worden uitgesmeerd over het hele jaar. Deze nieuwe regels versterken de trend onder bedrijven om de bestaande pensioenregeling te vervangen door een beschikbare premieregeling. Daarmee komen financiële risico's vooral bij de werknemer te liggen, meent een consultant van Mercer.

Reageer op dit artikel