nieuws

Samenwerken op afstand goed voor flexibiliteit

Instroom

Samenwerken op afstand goed voor flexibiliteit

Bij samenwerken op afstand wordt het meeste winst gehaald in flexibiliteit, menen IT-managers. Daarnaast noemen zij de afname in reiskosten als een belangrijk voordeel.

51 procent van de IT-managers vindt dat de flexibiliteit van de organisatie toeneemt als er op afstand wordt samengewerkt via videocommunicatie. Daarnaast vindt 32 procent de afname in de reiskosten een groot voordeel en 31 procent geeft de verbetering van de bedrijfsprestaties aan. Dit blijkt uit onderzoek van videocommunicatiespecialist Talk & Vision, in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, onder 126 CIO's en IT-managers.

Het doel van het onderzoek was om te inventariseren welke beelden bestaan bij het management over het inzetten van samenwerkingstechnologie. Ook blijkt uit de resultaten dat bij 57 procent van de deelnemende organisaties het gebruik van technologie om samen te werken op afstand wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld door training. Bij een vijfde van de organisaties gebeurt dit nog helemaal niet. Opvallend is wel dat het gebruik van enterprise social media, zoals Yammer of Socialcast, nog niet breed is geaccepteerd en in slechts 33 procent van de organisaties wordt gestimuleerd, tegenover 43 procent waar dat juist wordt geremd.

Joost Deckers, Managing Director van Talk & Vision: ‘Het is opvallend dat "enterprise social media" nog zo weinig voet aan de grond hebben binnen organisaties. Technische oplossingen om samen te werken op afstand die gemakkelijk toegankelijk zijn, worden namelijk sneller geaccepteerd door medewerkers. Enterprise social media zijn bij uitstek zulke oplossingen. Voor het succes van een samenwerkingstool is het noodzakelijk om te zorgen voor een optimale aansluiting op de bedrijfscultuur. Alleen als medewerkers beschikken over de middelen die het best passen bij hun manier van samenwerken, zal er ook daadwerkelijk gebruik van worden gemaakt.'

 

 

Reageer op dit artikel