nieuws

Studeer en wordt opgeleid tot… werkloze

Instroom

Studeer en wordt opgeleid tot… werkloze

Duizenden jongeren worden nu opgeleid voor banen die er niet zijn. Beroepsopleidingen richten zich teveel op het binnenhalen van studenten, en te weinig op het baanperspectief van de opleiding.

Dat stelt FNV Jong naar aanleiding van eigen onderzoek naar de baankansen van Roc-opleidingen. De vakbond legde hiervoor cijfers naast elkaar van het CBS, het ministerie van Onderwijs en de Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

In de top vijf van populairste mbo-opleidingen staan vier opleidingen waarmee slechts de helft van de studenten of minder een baan zal vinden (gegevens SBB). Studenten van de opleidingen Helpende hand zorg en welzijn, Pedagogisch werker kinderopvang, Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent en Onderwijsassistent hebben een matige kans op een baan. De opleiding Verzorgende-IG (individuele gezondheidszorg) daarentegen biedt goede kansen.

'De scholen willen zo veel mogelijk leerlingen binnenhalen, ze kijken daarbij niet of een opleiding wel zinvol is', zeg FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma. ‘Het wordt tijd dat de minister Bijsterveld van onderwijs ingrijpt.' Eerder dit jaar stuurde de minister zelf al een brief naar de Tweede Kamer om een stop te zetten op dit soort opleidingen zonder baankans.

Om de voorlichting aan jongeren te verbeteren krijgen Roc-opleidingen met ingang van komend schooljaar een studie- en arbeidsmarktbijsluiter. Wiersma: 'Geen glossy's en mooie verkooppraatjes meer. Helaas wordt die bijsluiter nog maar mondjesmaat ingevoerd.'

Reageer op dit artikel