nieuws

Vakantiedagen vaak toch langer houdbaar

Instroom

Vakantiedagen vaak toch langer houdbaar

Sinds begin dit jaar moeten vakantiedagen binnen anderhalf jaar worden opgenomen voor ze vervallen. Uitzonderingen op deze regel moeten worden vastgelegd in een CAO. En dat blijkt vaker dan verwacht voor te komen.

Dat meldt het FD op basis van een CAO-overzicht van werkgeversvereniging AWVN. In 37 procent van de CAO’s met afspraken over vakantiedagen, wordt de oude vervaltermijn van vijf jaar gehandhaafd. BNR Nieuwsradio meldt dat in 17 procent van de gevallen een termijn wordt afgesproken van langer dan anderhalf jaar, maar korter dan de vijf jaar die de wet tot 1 januari van dit jaar voorschreef.

Niet handig
FNV Bondgenoten concludeert uit de cijfers dat veel werkgevers de nieuwe wet “ook niet handig vinden”. Beleidsadviseur Sam Groen voorspelt op de site van de vakbond dat de nieuwe wet zich ook tegen werkgevers kan keren, als werknemers voor het eerst worden verplicht om hun wettelijke vakantiedagen binnen anderhalf jaar op te nemen. ‘Dit gaat dus halverwege 2013 spelen. Dan moeten werknemers wettelijke vakantiedagen die ze in 2012 niet hebben opgenomen alsnog hebben opgemaakt. Mogelijk krijgen werkgevers dan dus ineens een stuwmeer aan verlofaanvragen.’

Reageer op dit artikel