nieuws

Wat recruitment kan leren van ASML

Instroom

Wat recruitment kan leren van ASML

De schaarste van technische werknemers en it'ers is groot, dat weet ook chipfabrikant ASML. Wat kan recruitment van dit bedrijf leren?

De bodem in de pot met hooggeschoold technisch en it-personeel is aardig in zicht. Werkgevers staan voor de uitdaging nieuwe, betere en slimmere trucs in recruitment te te bedenken en werknemers hebben het voor het uitkiezen. Chipfabrikant ASML staat voor hetzelfde probleem, meldt Het Financieele Dagblad. Het salaris verhogen, goede arbeidsvoorwaarden en een bonus bieden is soms zelfs niet meer genoeg. Twee alternatieve manieren (misschien ietwat ambitieus) om schaars talent te vinden:

1. Boor nieuwe doelgroepen aan over de grens
De recruiters van ASML klopten aan bij een technisch instituut in Korea dat hightech talent kweekt voor onder andere Samsung. Vanuit de cultuur in Korea trekken de lokale bedrijven het liefst mannelijk talent aan. De recruiters maakten het instutuut dan ook expliciet duidelijk dat zij ook openstaan voor vrouwelijk talent.

2. Ga dicht tegen de doelgroep aan zitten

Topman Vincent de Bok van Neways, toeleverancier van ASML, merkt dat ‘de vijver’ van de Technische Universiteit Eindhoven overbevist wordt, dichtbij zijn bedrijf. Hij overweegt dan ook een vestiging te openen in de buurt van de TU Delft of TU Enschede om dicht tegen de doelgroep aan te zitten. De Bok in Het Financieele Dagblad: ‘Als Mohammed niet naar de berg komt, komt de berg wel naar hem.’

Reageer op dit artikel