nieuws

Zelfsturende teamleden motiveren elkaar

Instroom

Zelfsturende teamleden motiveren elkaar

Soms vergroot het gevoel er bij te horen de werkmotivatie, en soms geld. Dit blijkt uit een experiment met zelfsturende teams door de universiteit van Iowa.

In het onderzoek werden 587 leden in 45 zelfsturende teams van 3 fabrieken in de Amerikaanse staat Iowa gevraagd elkaar (fictieve) loonsverhoging toe te kennen. Met vragenlijsten konden de productiviteit van de teams en individuele leden, de betrokkenheid van teamleden en hun beloning worden vastgesteld.

Teams met betrokken en goed presterende leden blijken meer gericht op sociale acceptatie dan op geld. Ze willen niet voor elkaar onder doen en niet de kantjes er af lopen. Zogenoemde ‘peer pressure' motiveert teamleden om beter hun best te doen.

Voorwaarde is wel dat de teamleden met elkaar kunnen opschieten, stelt Stephen Courtright, een van de onderzoekers. Is dit niet het geval dan werkt geld – of zoals hij zegt: ‘wortel en stok' bij zelfsturende teams beter. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology.

Reageer op dit artikel