nieuws

22 duizend werkdagen verloren door onderbrekingen

Instroom

Door stakingen gingen vorig jaar 22 duizend werkdagen verloren vorig jaar. Dat is minder dan in eerdere jaren.

22 duizend werkdagen verloren door onderbrekingen

Bij iets meer dan de helft ging het om kortdurende werkonderbrekingen.  Doordat de meeste stakingen kort waren, ging in 2011 relatief weinig werktijd verloren.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de bedrijfstak vervoer de meeste verloren arbeidstijd had. Daar waren vier stakingen met 8 duizend stakingsdagen. Het ging vooral om stakingen in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Op de tweede plaats kwam de industrie met 6 duizend verloren arbeidsdagen. Daarbij legden 21 duizend werknemers het werk neer. Het ging hierbij vooral om werkonderbrekingen bij de sociale werkplaatsen.

Van de 17 werkstakingen in 2011 ging het bij 6 om een korte werkonderbreking. Deze duurden minder dan één werkdag. Hierbij ging het bijvoorbeeld om verlengde lunchpauzes of acties aan de poort. Deze kostten samen 11 duizend werkdagen, de helft van de totale verloren arbeidstijd door stakingen. Het aandeel van de korte werkstakingen was de afgelopen tien jaar niet eerder zo hoog.

In de afgelopen vijf jaar was het aantal verloren werkdagen in 2008 het hoogst. Dit kwam toen vooral door acties binnen de vervoerssector. De langste staking ooit vond overigens in 2011 plaats in de schoonmaakbranche.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels