nieuws

3 op 1000 mensen zit in gedwongen werk

Instroom

Bijna 21 miljoen mensen wereldwijd zitten vast in werk waarin zij gedwongen zijn of daartoe geronseld zijn en zijn niet in staat daar uit te stappen. In de Europese Unie wordt dit aantal geschat op 1,5 op 1000 mensen.

3 op 1000 mensen zit in gedwongen werk

Dat blijkt uit schattingen van de International Labour Organization (ILO). Van de 21 miljoen mensen in gedwongen werk zit 57 procent uit Aziatische regionen, 18 procent in Afrika en 9 procent in Latijns Amerika. 7 procent hiervan zit in ontwikkelde economieën en de EU, in totaal anderhalf miljoen mensen. Het grootste deel (90 procent) van het aantal gedwongen werkers zit vast in privé-ondernemingen als prostitutie, in werk op het land, fabrieken of de bouw.

Het ILO bestempelt ‘gedwongen werk' als situaties waarin personen (mannen en vrouwen, jong en oud) die moeten werken tegen hun wil, gedwongen door iemand die ze heeft geronseld of een werkgever. Zij worden gegijzeld in hun situatie door dreiging met geweld, maar ook doordat ze hoge schulden hebben, hun baas hun identiteitspapieren bezit of dreiging aan de immigratiedienst te worden overgedragen. Ook mensenhandel en slavernij valt hieronder.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels