nieuws

FNV wil proefproces tegen payrollcontract

Instroom

Als het aan het FNV ligt, mag de payrollbranche worden weggevaagd. De vakbeweging is van plan een proefproces te beginnen om de constructie van het payrollcontract aan te vechten.

FNV wil proefproces tegen payrollcontract

Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Met zo'n contract wordt bepaald dat het payrollbedrijf juridisch gezien de werkgever is, en niet de ‘opdrachtgever'; de organisatie waar de werknemer daadwerkelijk komt te werken.

Het FNV wil dat de Hoge Raad een oordeel velt over de vraag of met een payrollcontract de rechtspositie van een werknemer niet ongeoorloofd wordt uitgehold. Hiermee wordt het risico bij ontslag en ziekte voornamelijk afgewend op de werknemer in plaats van op de organisatie waar de persoon dagelijks werk voor verricht. En gezien het feit dat een payrollbedrijf in zulke gevallen geen werk verschaft, zoals een uitzendbureau dat doet, geven zij geen blijk van goed werkgeverschap.

Arbeidsrechtjuristen geven de vakbond een goede kans van slagen. Arbeidsrechtadvocaat Johan Zwemmer geeft in de krant aan dat als de payrollcontructie wordt ingezet door wekgevers om van hun verplichtingen af te komen, de hoogste rechters daar ‘zo doorheen prikken'.  

Vorig jaar probeerden verschillende vakorganisaties al tot een nieuwe cao te komen met de payrollsector, maar dat liep tot niets uit. Het FNV hoopt met het proefproces een ‘principiele uitspraak' te krijgen op het hoogste rechterlijke niveau.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels